Contest "I Love Flower" by Hazanis...

Assalamualaikum semua...




Aku rasa tak terlambat lagi untuk join contest "I Love Flower" by Hazanis yang comel loteh tuu..sebab tarikh tutup dia 31hb Disember 2011.  Kira esoklah tarikh tutup dia.
Macam best je nak join sebab tengok banner dia cantik dengan bunga tapi aku takde gambar yang nak dipertandingkan pun..
Akhirnya aku ambil keputusan untuk cuba nasib juga..
Kalah atau menang tu belakang cite la..hehehe adat pertandingankan...
Aku sekadar mencuba je..hehehe



















Jeng..
















Jeng..
















Jeng..


















































Ni lah gambar aku bersama munge. hehehe
Masa nie tak salah aku, kakak aku yang konvo.
Sebab banyak munge dia dapat, aku peganglah satu..huhu

Aku tak tau nak tag kat kawan-kawan yang lain atau tak sebab esok tarikh tutup penyertaan. Takut pulak diorang tak sempat nak cari gambar diorang dengan bunga.
Kalau rasa-rasa nak join, join je ok..

P/s:  Kepada adik Hazanis yang comel loteh, gambar ni tak seberapa pun.  Harap diterima penyertaan la ye..


Minggu Terakhir Kuliah...


Minggu ni merupakan minggu terakhir untuk sem ni.  Akhirnya setelah aku bertungkus-lumus untuk berapa bulan, minggu 'study week' pun bermula..YEAY!! memang aku rasa amat tergembiralah sangat sebab tak payah fikir pasal kuiz, test, individual assignment ataupun group project.  Cuma proposal research kumpulan aku siap lambat disebabkan aku tak tolong kawan-kawan siapkan cecepat. Hehehe kesian kat diorang.  Mesti diorang mengharapkan aku yang buat sebab aku dah amik salah satu subjek sem ni masa intersession.  Tapi aku dah siapkan juga walaupun tak seberapa.  Aku harap tak banyak salah untuk chapter 3 Research Methodology tu.  Huhu...

Gambar kat atas tu  gambar masa subjek Managing Customer Knowledge.  Masa ni ada presentation untuk group project.  Nape aku tak de dalam gambar ni??ahahahaha...air hujan mengalir dengan lebatnya.  Penat aku tahan tapi akhirnya depan lecturer aku menangis.  Markah test 2 aku rendah, tu sedih.  Huhu hoho haha.  Malu betul time tu.  Tapi terima kasih kat kawan-kawan aku yang pujuk aku.  Terima kasih juga yang tak terhingga kepada lecturer aku, Madam Norliza sebab pujuk and text aku.  Happy belated birthday madam.  Insya Allah madam, saya akan buat yang terbaik untuk final exam nanti. Ohh lupa, kalau takde apa-apa halangan, kitorang ada surprise untuk madam!!

Kepada kawan-kawan seperjuangan aku, dari part 2 sampai part 5 (OHB22B, OHB33B, OHB44B, OHB55B) aku nak ucapkan semoga korang semua berjaya untuk final exam ni dan untuk apa saje bidang yang korang ceburi.  Untuk final ni buatlah yang terbaik.  Sem depan kita semua dah praktikal.  Aku rasa sedih sebab lepas ni semua akan buat haluan masing-masing.  Dah tak jumpa macam kat kelas.  Mesti aku rindu korang semua.


ehh epul ngan achu takde..



haaa baru ada gambar diorang...

Nanti sesiapa yang nak kawen lepas praktikal tu, roger-roger same gua ok! ahahaha aku dapat agak sape yang kawen dulu.  Kira dah ada ciri-ciri ke arah perkahwinan la.  Hehe. Tettt!!! Bila ek nak wat party satu kelas?  Hurmm masa korang g mandi-manda tu, aku tak g sebab mak suruh balik.  Lagi-lagi masa tu kakak aku pun nak balik, sekaligus la balik.  Masa g makan steambot kat Kuang tu, tapi ada berapa orang yang tak g.  Hurmm tak pe.  Lepas praktikal pun boleh, masa praktikal boleh, masa convocation day pun boleh.  Aku harap dapat ambil gambar dengan korang semua masa convocation day nanti.  

Sayang korang ketat-ketat.!!!!

p/s:  minta maaf kat korang kalau aku ada buat salah selama perkenalan kite.




Salam Maal Hijrah 1433H

Salam Maal Hijrah kepada semua...
Bila masuknya waktu maghrib ini, 
maka kita akan beralih kepada tahun baru 1433H..

Sekadar perkongsian bersama,
doa awal dan akhir tahun...
Semoga dosa-dosa kita yang lepas akan diampunkan oleh Allah..
Dan segala kebaikan kita akan diterima olehNya..

Marilah kita bersama-sama berazam untuk menjadikan
tahun baru ini lebih baik dan sempurna dari tahun-tahun sebelumnya....
insya Allah...


BUANG YANG KERUH AMBIL YANG JERNIH...


Doa Akhir Tahun...







Doa Awal Tahun...


* copy images from Nurul Liyana

p/s:  bersama-samalah kita berubah dari yg buruk kpd yg baik..(utk diri sendiri juga)...:)



Say No to Scar!!!

Hai guyz...
Agak lame la jugak blog aq nie bersarang dengan hebatnye...hahaha..
Sebabnya aq tak berkeyakinan untuk berblogging nie..
Tengok blog kawan-kawan yang lain meletup...
Cantik je blog diorang..
Blog aq lopek je...Tapi sekarang semangat sikit..
Ada la jugak perubahannya..
Walaupun agak nampak seperti blog kanak-kanak keriangan...hahaha...
Ape-ape pun aq nak ucapkan terima kasih kat sepupu aq yang seorang ni, 
Aina Farhana sebab tolong touch up kan balik blog aq yang lopek nie..


Untuk entry kali nie, aq nak kongsi dengan korang psl produk untuk hilangkan scar = parut...
Tak kisahlah parut sebab kemalangan ke gigit nyamuk ke atau sebagainya...
Produk yang aq kongsi dengan korang nie kire produk yang aq dah gune la setakat nie..

Produk yang pertama aq gune adelah produk Mederma...


Aq gune mase aq diploma dulu...Agak berkesan la jugak untuk diri aq...
Tapi  bagi sesiape yang nk cube boleh je...
Harga dulu agak mahal la berbanding sekarang..Aq rase macam dah semakin murah..hehehe


Disebabkan aq mempunyai masalah kulit yang sangat sensitif, 
aq cube produk yang lain..
Produk kedua yang aq gune ialah Bio Oil...


Aq rase ramai yang tau pasal Bio Oil nie..
Sebab dalam tv pun ade diiklankan...
Memang aq berpuas ati gune Bio Oil nie..
Sebab parut yang dulu gelap tapi da pudar..
Aq gune produk nie pun mase diploma dulu...
Mase tu rase nak cube gune produk nie lepas gune Mederma...
Kawan-kawan aq perasan seey and tegur aq..huhu
Harga dalam RM30++...Murah tak murah la kalo ade duit...hehe


Masa degree nie aq masih gune Bio Oil...
Tapi satu ari aq tengok iklan pasal parut jugak..



Hiruscar...
Ermm aq rase biase-biase je sebab aq gune tak gune sangat..
Lagipun aq beli saiz kecik je...Harga die RM15..huhu
Sampai sekarang tak abis-abis lagi...hoho sebab aq malas nak gune..


Then suatu hari aq tengok-tengok la gambar kawan aq, Nurul Liyana..
Ade la kawan die ni cadangkan kat die gune produk nie...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Organic Aid Vitamin E Oil...
Tengok botol comel loteh kan..Harga die pun cantik..huhu
Masa cari kat guardian kot, cashier siap tanya "ok x dik gune produk nie?"
Aq jawab la yang aq baru nak cube..huhu
Produk nie bagus la bagi aq..Mahal memang mahal tapi berbaloi..
Sape nak cube, boleh cube tapi duit terbang sikit la..


Tapi sebelum beli Organic Aid nie aq da terbeli produk Organic Aid jugak
tapi yang krim punye..


Haaaa...Organic Aid jugak tapi Vitamin E Moisturizing Cream...
Masih banyak lagi krim nie sebab baunya yang terlalu wangi 
sampai aq sakit kepala nak bau die..
Untuk krim nie murah sikit berbanding yang Organic Aid Oil tu..


Kepada sesiapa yang masih tercari-cari produk untuk hilangkan parut,
nie la antara produk-produk yang aq pernah cube..
Mungkin korang boleh cube tapi mungkin hasilnya tak sama..
Apa yang kite boleh lakukan, cuba usaha dan terus berusaha..
Owhkeiy tu je yang aq nk kongsi...
Buhbui...

P/s: Usaha tangga kejayaan, Membaca jambatan ilmu, Ilmu pelita hidup, Kubur masing-masing...




Semalam
Kita jadi kawan
Kerana kenangan silam


Hari ini
Masih berkawan
Kerana janji semalam


Esok
Kita akan terus berkawan
Kerana hari ini kita saling mendoakan


Tapi....


Andai esok tiada lagi
Kita tetap kawan
Kawan selamanya dalam kenangan...

p/s:entry simple, janji blog diupdate...hahaha...

Janji...




Cubalah kau mengerti
Perasaan hatiku
Ku cinta kamu
Hanya itu aku tahu


Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku


Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu


Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku


Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu



Aku janji padamu
Akan mencintaimu


Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu


Takkan menduakanmu
Akim AF7

p/s: lagu nie best...

Kata Hati...

"Kata Hati"

Aku tak mudah jatuh cinta
Aku tak mudah sayang orang
Aku tak mudah rindu orang


Tetapi bila aku terasa getarannya
Aku mula rasa manisnya perasaan itu


Tetapi aku tahu 
Separuh hatinya milik orang lain


Adakah patut aku mengundur diri
Walhal aku cuba menerima 
Dan terus merasa manisnya perasaan itu
Walaupun tatkala aku terasa kesakitan
Seperti cuka di tempat hirisan


Aku cuba menahan 
Kerna aku ingin kemanisan
Dan aku ingin dia tahu 
Yang aku tetap bersama dia 
Hingga aku tidak berdenyut lagi 

"Kata Hati"


p/s:  kesedihan melanda hati...

HOUSEMATES AKU

Salam...
hai guyz...
rasenye lame bebenau aq tak update blog nie..hahaha bape bulan agaknya..
tapi ada jugak kawan-kawan aq yang suruh aq update blog nie..
trime kasih atas sokongan anda..
blog nie aq rase xpun seberape..aq malas betul nak mengupdatenyee...
bukan ape, aq xtau nak cakap pasal ape..wua3


owhkeiy entri kali nie pasal housemate aq...
sejak tertendangnye aq dari kolej,hahaha actually bukang tertendang tapi yang senior kene dok luar..sebabnye bagi peluang kt budak2 baru dok kolej..
owhkeiy2...sejak aq dok luar, nie lah kawan2 serumah aq sampai lah sekarang...




Housemate aq nie nama dia Liyana Ilanni Ahmad Mazlan.  Aq panggil dia nana, nataliah..  Banyak jugak gelaran dia nie..  Orang Sungai Buloh..  Memang dekat la ngn Puncak Alam nie..  And memang tiap2 minggu jugak la die balik umah.  Dulu dia Diploma same ngan aq, kat UiTM Dungun, Terengganu.  Sekarang pun masih dalam kos yang same, Health Administration.  Dia kalo amik gmbr memang suke wat muncung2 mcm gmbr kt ats nie..  Huhu nana seorang yg suke gelak kuat2...hahaha then susah la nak dengar dia marah2...cool beb!!!



Housemate aq yg nie pulak nama dia Zairamnah Che Zakaria.  Dulu aq panggil dia Za.  Tapi sejak dok serumah ngan diorang nie, aq pun terikut-ikut panggi dia Bunda..  Orang Pasir Mas, Kelantan..  Hobi dia suka menyanyi and dia ade la jugak masuk beberapa pertandingan..  Gambar kt atas nie masa die masuk pertandingan Puncak Alam Idol..  Tapi bukan rezeki die untuk mendapat tempat pertama kedua atau ketiga.. Cuma saguhati jer..huhu kalo kat umah nie, bunda nie rajin ar masak skit...kate pun BUNDA kan...huhu




Owhkeiy die nie pulak Farhana Salleh..  Panggil Anna Farhana atau Kak Anna..  Dok sebilik ngan bunda.  Berasal dari Batu Pahat, Johor... Kan Anna nie suke membaca dalam gelap.  Aq pun sebenarnya xfaham..  Hahaha sebab aq yang rabun sikit2 nie pun xboleh bace dalam gelap..  Kak Anna dulu Diploma  kat UiTM Jengka Pahang..  Aq ngan die same tarikh lahir cume yang membezakan tahun..  Aq mude skit..huhuhu




Die ni housemate aq merangkap roomate aq..  Name die Siti Nur Laila Masuri..  Panggil die Lela atau Manap...Asal Batu Pahat Johor...  Same ngan Kak Anna..  Dari diploma dulu aq sebilik ngan die..  huhu hebat x?? hebat x??  Kuat study compare ngan aq...  Aq??? huhu aq malas skit nak study nie..  Bukan sikit tapi banyak...  And aq banyak kongsi masalah ngan die..  Macam-macam die tau pasal aq...  Dari baik aq sampai jahat aq..




Ahakzz...nie aq lur..juz panggil aq bieyza...aq nie orang Jasin, Melaka...xde ape2 yang menarik tentang aq pun..huhu hobi aq suke dengar lagu...  Diam bile marah tapi kadang2 aq emo jugak..menci menci menci!!! hahaha

Keistimewaan kitorang kan...  Tiga orang lahir bulan Mac, aq Lela ngan Kak Anna..  Dua orang lahir bulan Ogos, Nana ngan Bunde...

Hanya tinggal dua sem je aq kat Puncak Alam nie..  Dan tinggal satu sem je aq sewa umah nie..  By the way, kami menetap di fasa 3..  Residensi Warnasari, blok Alpinia Abadi..

Kepada Nana, Kak Anna, Lela and Bunde terima kasih kerana sudi jadi kawan aq sampai sekarang..  Bile kawen nanti jangan lupe jemput aq...huhu

Sehati kita melangkah
Sehati kita bersama
 Jangan dipisahkan kasih bersaudara
Jangan dipisahkan ukhuwah yang terbina
Sekali berkawan 
Selamanya tetap KAWAN..

p/s:lepas nie nak wat entri pasal kelas pulak la...





01012011

Selamat Tahun Baru!!!!
HAhaHA...
Aku lambat wish la...
Nak 2hb da,baru nak wish...
ape da...

Eeeiii...ape la...orang sibuk,memang la..hehehe...
Aku memang sibuk sepanjang minggu nie..huhu..
SIBUK.................
  • Bayar yuran pengajian
yup yup...aku agak sibuk pergi cc pastu log in kat student portal, print out bil yuran pengajian..Bukan tu je,pergi Bank Islam bayar semue bagai..hehe selamat adik aku pun belum bayar bil..Ade orang tolong bawak kan aku g bank..Isshh malas betul...Mane taknyee, malas nak kuar..hahaha da hujung-hujung cuti, mesti la kene terperap sikit kat dalam umah..Bagi putih sikit..Kang jumpe kawan-kawan,diorang kate makin gelap...Tu yang tak nak tuh...Nak g mandi susu duit tak cukup pulak....huahuahua
  • Siapkan keje sekolah
jeng jeng jeng...Macamane aku yang da umo 22 nak masuk 23 tahun nie ade keje sekolah pulak..Emm sebenarnya aku tolong adik aku buatkan keje sekolah die..Biase la kan budak sekolah,cuti sekolah pun ade keje rumah..Keje rumah ke keje sekolah nie??aduh!!confuse betul la..Abaikan je la..Mane-mane pun boleh...wa3..Berbalik kepada keje sekolah tadi tu, adik aku suruh ajar kan keje Bahasa Arab die..huhu kakak die nie bukan terror sangat pun Bahasa Arab..hahaha aku banyak hentam bai grammar die...Sebab mase aku SPM pun dulu, aku banyak la jugak hentam grammar die..bukan grammar la Bieyza!!! Nahu..Emm??betul ke nahu...Aku pun da tak ingat...Bahasa Arab Tinggi aku dapat A2  je..Selamat lah adik aku kat sekolah die amik Bahasa Jepun, tak amik Bahasa Mandarin...Kalau tak dengan buah limau mandarin jugak la aku kene ajar...
p/s:sebenarnye bukan ajar tapi tolong buatkan..
Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar..Aku dapat la jugak siapkan keje-keje sekolah die..Dengan bantuan adik aku, dapat la die g fotostat ntah keje ape ntah..tu aku tak amik tau...hahaha...Bantuan kakak aku, bawak la die g fotostat keje yang aku da siapkan..Sorry to my sis..Tak dapat nak tolong.,Bieyza balik Puncak awal..hehe

  • Buat aiskrim
Nie business mak aku...business aku bile aku cuti sem...tapi part time je business aiskrim nie...hehe bukan aiskrim walls tapi aiskrim Malaysia yang 20 sen sebatang tu..huhu...Nak kate sibuk sangat wat aiskrim nie tak la..Tapi da nak masuk belajau nie,aku tolong-tolong la jugak..Aku tak nak mak aku bersusah-susah sangat mengodak,menuang ngan mengikat plastik aiskrim tu...Aku nak die banyak rilek je..hehe aku tak pasti samada aiskrim yang aku wat tu cukup sampai aku balik hujung bulan nie atau tak..harap-harap cukup..Kalau ade pun sikit-sikit je..hehe tapi adik aku kate aku da kurang wat aiskrim..Asik dok mengadap blog je..Eiii mane ade...Entries pun baru bape..huh!!wah!marah bagai..hahaha

  • Daftar subjek
Ahaaa nie pun paling penting ar selain aku g bayar bil pengajian...huhu...Bersusah-payah beb online kat umah..Berbekal kan broadband yang agak-agak laju tapi slow nie, aku teruskan jugak daftar..tau tak..Untuk sem depan sem nie, aku da part 4 da...Sekejap je kan mase berjalan..Tup tup tup,aku da bertunang..haisshh gatal da si bieyza nie..Asik dok cakap pasal bertunang je..hahaha ye la, kakak aku yang sorang bakal kawen yang lagi sorang bakal tunang..Mesti ar dok berangan-angan..hehe..Owkeiy ok..untuk sem nie aku akan amik enam subjek..hoho 20 jam kredit...
BEL462 Reading and Critical Thinking
OHA573 Medical Office Coding
OHA574 Management of Health Records
OHA575 Billing and Insurance
HRM533 Introduction to Human Resource Management
HRM541 Performance Management

Aku da daftar kesemua subjek...Aku harap aku tak la tertendang keluar dalam list..Nanti susah pulak..Tak dapat amik final...

  • Mengemas barang
Hoho sedih nak meninggal kan umah...huhu dalam keadaan happy-happy sedih aku kemas kan barang...Basuh baju, angkat baju, lipat baju, gulung baju..hahaha...Bukan kemaskan barang je..Aku kemaskan bilik jugak..Entry sebelum nie aku ade kate pasal Bilik Banjir..Bukan bilik je yang banjir, ade ruang kat dalam umah aku pun dibanjiri dengan simen..Pekerja tu mungkin cuai kot, tersalah pijak siling ntah macamane ntah, siling pecah..Bancuhan simen abis kene lantai ngan dinding umah aku plus saluran air kat atas tu pun pecah....EEiiii selamatla ramai adik-beradik... 
Terima Kasih kat korang...
************
Akhirnya aku da sampai umah sewa.......Kawan-kawan yang lain lum balik lagi.. Skuteraku kat umah kawan aku yang lain..Diorang pun lum balik lagi..Selamatlah adik aku teman aku kat umah sewa die..
Harap maaf kepada jiran tetangga yang nampak kami bersama-sama di dalam rumah nie..Jangan syak wasangka pula..Kami bukan pakwe makwe tapi  
kami adik-beradik..
 
Bieyza mulalah mengorak langkah ke arah yang lebih cemerlang...Semoga anda meneruskan pelajaran anda dengan lebih gigih dan tekun...Tingkatkan lagi usaha anda..
Ingat pada Allah dan selalulah berdoa kepadaNya...
p/s:new sem wif new mission